Abeltje ; De A van Abeltje (2024)

  • Top

Boek

Nederlands

Annie M.G. Schmidt (auteur), Thé Tjong-Khing (illustrator)

  • Inhoud
  • Details

De avonturen van Abeltje, de liftjongen. Vanaf ca. 9 jaar.

Extra onderwerp
Voorleesverhalen, Vliegen (werkwoord) (jeugd verhalen)
Titel
Abeltje ; De A van Abeltje
Auteur
Annie M.G. Schmidt 1911-1995
Illustrator
Thé Tjong-Khing
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2002
296 p. : ill.
Aantekening
Titelpagina vermeldt: Abeltje en De A van Abeltje
ISBN
9789045100418
Technische weergave

Besprekingen

  • Leeswelp
  • NBD Biblion
  • Pluizer

29 februari 2012

Ter gelegenheid van het honderdste geboortejaar van Annie M.G. Schmidt bundelt Querido Schmidts eerste kinderboek Abeltje met zijn vervolg. Abeltje werd voor het eerst gepubliceerd in 1953, en het is verrassend om te zien hoe sprankelend fris het geheel nog steeds aandoet.
Abeltje is twaalf, wil niet verder naar school en wordt dan maar liftjongen in de gloednieuwe trots van zijn stadje, het blinkende warenhuis Knots. Tijdens de grote opening kan hij zijn nieuwsgierigheid niet bedwingen en drukt hij op het vreemde bovenste glazen knopje, dat 'nergens voor dient'. Meteen schiet de lift naar boven en vliegt door het dak, zo het luchtruim in, met Abeltje, zijn buurmeisje Laura, de dikke meneer Tromp en de burgerlijke zangjuf Klaterhoen als passagiers.
Abeltje ontdekt dat hij met de knopjes de lift nog steeds enigszins kan bedienen, en zo landt het viertal midden in Central Park in New York. Daar proberen ze wat geld te verdienen om eten (een vitrag…Lees verder

Copyright (c) Vlabin-VBC

Redactie

Heruitgave van twee verhalen die al bijna een halve eeuw oud zijn, over Abeltje, de liftjongen, die met lift en passagiers (buurmeisje Laura, meneer Tump en mevrouw Klaterhoen) door het dak van warenhuis Knots het luchtruim inschiet en zo een wereldreis maakt. In de A van Abeltje komen de vier reizigers elkaar weer tegen. Ze beleven weer heel wat avonturen waarbij de verdwijning van Laura centraal staat. In een woonwagen gaan ze naar haar op zoek. Hoewel de verhalen al zo oud zijn (1953, 1955) zijn ze vrijwel niet gedateerd; de meeste onderwerpen zijn nog verrassend actueel. De pentekeningen van Thé Tjong-King sluiten goed aan bij het verhaal. Een avonturenverhaal vol dwaze en gekke situaties dat de fantasie van veel kinderen (acht- à tienjarigen) zal prikkelen. Ook uitstekend geschikt om voor te lezen aan jongere kinderen (vanaf zes jaar). Een klassieker. Abeltje is in 1998 succesvol verfilmd; de omslagtekening in kleur toont een jongetje dat lijkt op de film-Abeltje.

Abeltje en De A van Abeltje

Magali Haesendonck, 22 januari 2015

Abel gaat aan de slag in warenhuis Knots en al op de openingsdag gaat het mis: eigenwijze Abel drukt op het verboden groene knopje en de lift schiet plots door het dak de lucht in. Het liftjongetje neemt drie passagiers mee: Juffrouw Klaterhoen, Jozias Tump en het kleine meisje Laura. Juffrouw Klaterhoen is een dame van stand, die enkel naar het warenhuis kwam voor een nieuw koffiekannetje. Jozias Tump, vertegenwoordiger in mottenballen, kwam zijn waren verkopen aan de directeur van Knots. Laura vindt het stiekem allemaal niet erg, zo hoeft ze niet naar school. Op een bepaald moment stopt de lift met stijgen en blijven ze op dezelfde hoogte in de lucht hangen. Na een tijdje rondvliegen landen ze in New York, waar Abeltje voor een vermist jongetje aanzien wordt, dat eindelijk terugkeerde. Daarna gaan ze naar Zuid-Amerika, waar Tump president wordt en het echte vermiste jongetje bevrijdt. Tump valt vervolgens in ongenade en dus slaan ze weer op de vlucht met de lift. In het tweede bo…Lees verder

Over Annie M.G. Schmidt

Abeltje ; De A van Abeltje (4)

Anna Maria Geertruida (Annie) Schmidt (Kapelle, 20 mei 1911 – Amsterdam, 21 mei 1995) was een Nederlands dichteres en schrijfster van verzen, liedjes, boeken, toneelstukken, musicals en radio- en televisiedrama.

Annie M.G. Schmidt werd in Nederland en Vlaanderen vooral beroemd met kinderboeken als Pluk van de Petteflet (1971) en Abeltje (1953), series kinderverhalen als Jip en Janneke (1952-1957) en kinderversjes als Dikkertje Dap (1950) en Het Beertje Pippeloentje (gebundeld in 1958). Generaties Nederlanders zijn met haar verhalen, gedichten en liedjes opgegroeid, waardoor haar werk tot het collectieve geheugen van naoorlogs Nederland is gaan behoren.

Levensloop

Annie M.G. Schmidt was de dochter van Johannes Daniël Schmidt, sinds 1909 predikant in Kapelle, en Geertruida Maria Bouhuijs. Ze slaagde in 1930 voor het eindexamen hbs-a aan de Rijks Hoogere Bu…Lees verder op Wikipedia

Werk van Annie M.G. Schmidt in de bib

Suggesties

  • Annie M.G. Schmidt
  • Thé Tjong-Khing
Tine Ruysschaert vertelt...Ziezo Annie M.G. Schmidt
Pluk van de Petteflet Annie M.G. Schmidt
Pluk redt de dieren Annie M.G. Schmidt
Jip en Janneke : Sinterklaas komt ! Annie M.G. Schmidt
Wiplala Annie M.G. Schmidt
Allemaal sprookjes Annie M.G. Schmidt
Ibbeltje Annie M.G. Schmidt
Minoes Annie M.G. Schmidt
Wiplala weer Annie M.G. Schmidt
De kikkerbilletjes van de koning en andere sprookjes Janneke Schotveld
Vos en Haas Sylvia Vanden Heede
Vos en Haas vieren feest Sylvia Vanden Heede
De wind valt aan Sylvia Vanden Heede
Gaatjes Sylvia Vanden Heede
Vos en Haas op het eiland Sylvia Vanden Heede
Koekkoek Vos en Haas Sylvia Vanden Heede
Held op sokken Bette Westera
Uil is een kok Sylvia Vanden Heede
Kunst met taart Thé Tjong-Khing

Bekijk de volledige lijst

Bekijk de volledige lijst

Abeltje ; De A van Abeltje (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Margart Wisoky

Last Updated:

Views: 5938

Rating: 4.8 / 5 (58 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Margart Wisoky

Birthday: 1993-05-13

Address: 2113 Abernathy Knoll, New Tamerafurt, CT 66893-2169

Phone: +25815234346805

Job: Central Developer

Hobby: Machining, Pottery, Rafting, Cosplaying, Jogging, Taekwondo, Scouting

Introduction: My name is Margart Wisoky, I am a gorgeous, shiny, successful, beautiful, adventurous, excited, pleasant person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.